elejére előző következő végére
A gyakorlati modul
   A gyakorlati modul főoldalán találunk egy rövid leírás, ami bemutatja nekünk a gyakorlat során használt 4 táblát (1. ábra). Illetve a konvenciókat is elmagyarázza (pl.: tablanev_ID).
A gyakorlati modul főoldala
1. ábra A gyakorlati modul főoldala

    Minden táblából láthatunk egy-két sort, és illetve a táblázat tetején az oszlopneveket, ez-zel fontos tisztába lennünk, hiszen csak ezek ismeretével tudjuk megírni majd az SQL utasí-tásokat. Ha elkezdjük megoldani a feladatokat, akkor minden egyes oldalon ugyan azt a struktúrát láthatjuk (2. ábra). Bal oldalon nyomon követhetjük, hogy hol tartunk, jobb olda-lon pedig az oldal tetején a szokásos navigációs nyilakat találjuk. Ez alatt helyezkednek el a kérdések, melyek meg vannak számozva.
Egy feladat a modulba
2. ábra Egy feladat a modulba

    Minden kérdés egy külön feladat, azaz minden kérdésre meg kell írnunk a saját SQL uta-sításunkat. Az SQL utasításunkat begépelhetjük a kérdések alatt lévő szövegdobozba, majd a „Küldés” feliratú gomb megnyomásával elküldhetjük azt. Az oktatóprogram kiértékeli az SQL utasítást, és annak megfelelően adja vissza az eredményt. Ha jó utasítást írtunk, akkor a visszatérési eredménnyel tér vissza, amit egy táblázatból olvashatunk ki (3. ábra).
A jó SQL utasítás eredménye
3. ábra A jó SQL utasítás eredménye

   Ekkor a navigációs nyilak újra az oldal tetején találhatóak, viszont mivel több kérdés is volt és egyszerre csak az egyikre tudunk SQL utasítást készíteni, ezért a „vissza a feladatra” linkre kattintva visszajuthatunk az előző oldalra. Ha rossz volt az utasítás, azaz szintaktikailag vagy jogosultságilag volt probléma, akkor egy hibaüzenettel tér vissza (4 ábra).
A rossz SQL utasítás eredménye
4. ábra A rossz SQL utasítás eredménye

    Ilyenkor a „Hibás az SQL parancs” feliratot olvashatjuk az oldal tetején, illetve a hiba-üzenet felírat alatt elolvashatjuk, hogy milyen típusú hibát talált az adatbázis-kezelő rendszer. A „vissza” feliratú linkek visszajuthatunk az előző oldalra, ilyenkor nem kell újragépelnünk az utasításunkat, mert a szövegdoboz megőrizte a tartalmát. Mind a két típus oldalnál a lap alján meg lehet tekintenünk a mintamegoldást, ha a „Húzd ide az egeret és megnézheted a megoldást!” szöveg fölé visszük az egeret(5. ábra).
A minta megoldás
5. ábra A minta megoldás
   Tehát ha a szöveg fölé visszük az egeret, akkor egy java-script segítségével megjelennek a kérdésekre adott jó válaszok. Fontos tudni, hogy egy kérdésre nem csak egy jó válasz lehet-séges, ezért nem gond, ha valaki máshogy oldotta meg a feladatot, de ugyanaz az eredménye.